8 фасади ще светнат в зелено за Деня на донорството

Осем общини в България ще осветят днес фасадите на някои обществени сгради в зелено, в знак на солидарност с инициативата на Съвета на Европа за провеждане на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Националният дворец на културата ще бъде осветен от 19.15 до 20.15 часа.

В община Хасково в зелено ще бъде осветена Камбанарията, част от архитектурния ансамбъл на Монумента на Света Богородица с Младенеца, от 19.15 до 19.45 часа.

Община Кюстендил ще освети Общинския драматичен театър, Община Добрич – Диагностично-консултативния център I, община Бургас – УМБАЛ-Бургас. В Силистра ще бъде осветена сградата на общината, в Русе – Пантеонът, а във Велико Търново – крепостта „Царевец“.

По повод на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи днес футболните мачове от Първа професионална лига ще преминат под наслов „Да! За живот!“. В утрешния ден двубоите между ПФК „Славия“ и ПФК „Септември“ (17.30 ч.) и ПФК „Левски“ и ПФК „Ботев“-Пловдив (20 ч.) ще започнат с призив за съпричастност към благородната кауза.

От Министерството на здравеопазването информират, че един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси осем човешки живота чрез органно донорство и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани. Донор може да бъде всяко лице в състояние на медицински установена мозъчна смърт, при което няма медицински контраиндикации като тежки инфекциозни и онкологични заболявания.

Четете още

Избор на редактора