9 пъти Рашков приемал в МВР обвинените за контрабанда

Обвинените за контрабанда Марин и Стефан Димитрови са посещавали сградата на МВР, докато министър е бил Бойко Рашков и 9 пъти са се срещали с него. Бившата шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова пък е посещавала сградата през 2023 г.

Това става ясно от официално писмо, подписано от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, до временната анкетна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

В писмото има информация за проверки срещу Живко Коцев, докато е част от системата на МВР.

На заседанието бе изслушан и новият директор на агенцията Георги Димов, който отказа да коментира по същество дали извършените до сега проверки за работата на вече бившата ръководителка на митниците има виновно поведение.

От писмото до временната комисия, подготвено от МВР, става ясно, че партньорските служби не са подавали данни за корупция или контрабанда, свързани с Марин и Стефан Димитрови и Никола Николов – Паскал.

Последният не се споменава и списъка с посещенията в МВР, където по различни поводи са идвали Димитрови и Петя Банкова.

Любопитен детайл е, че в текста на някои места името Марин е заменено с „Мартин“, което неофициално бе обяснено като „техническа грешка“.

Изводът от предоставената информация обобщи Станислав Балабанов от ИТН, който председателстваше комисията.

Новият директор на Агенция „Митници“ Георги Димов заяви, че самият той към момента е направил само една рокада – на свой заместник, а служителите са уплашени.

Константин Бачийски от ПП–ДБ сигнализира, че в митниците са възобновени порочни практики за събиране на пари по граничните пунктове.

Четете още

Избор на редактора