22.8 C
София
сряда, 28 септември, 2022

900 мегавата излизат от строя, ТЕЦ „Марица Изток 3“ затваря за профилактика

От енергийната система на страната ще излязат 908 мегавата, колкото е общата инсталирана мощност на втората по големина централа на лигнитни въглища в България – ТЕЦ „Марица Изток 3”. Това стана ясно, след като от прецсентъра на централа съощиха, че от 16 юни, започват годишна профилактика и ремонти на съоръженията.

За първите пет месеца на годината, централата е осигурила близо 12% от тока на държавата и потреблението на 1,4 млн. български домакинства. ТЕЦ-ът е генерирал с 21% повече електричество от началото на годината до момента, в сравнение със същия период, миналата година .

„Централата е ключов компонент от енергийната система на страната, с важна роля при големи натоварвания и извънредни ситуации”, обяснява инж. Александър Желев, главен инженер на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица изток 2” и ТЕЦ „Глобал контур”(Марица Изток 3) са основните мощности на България, които гарантират енергийни баланс на страната, в условията на спрени газови доставки от Русия. Износът на електроенергия от трите централи поддържа енергийния баланс и цените на електроенергията на Балканите, в условията на енергийна криза!

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини