6.7 C
София
неделя, 4 декември, 2022

958 журналисти са убити през последните 10 г.

През последните 10 години в света са били убити 958 журналисти, съобщи днес Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк, цитиран от ДПА.

През същия период над хиляда журналисти са били вкарани в затвори, каза той в началото на конференция във Виена, посветена на защитата на работещите в медиите. “Този брой е неприемлив”, заяви Тюрк във видеообръщение от Женева.

Конференцията е организирана от австрийското министерство на вътрешните работи съвместно с ООН по повод 10-годишнината от въвеждането на Плана за действие на ООН за сигурността на журналистите.

По думите на Тюрк планът е постигнал успехи, тъй като в около 50 държави са били създадени или подсилени мерките в защита на медийните професионалисти. През последните години средният брой на убитите е намалял, но са необходими още усилия за опазване на журналистите, подчерта той.

“Всякаква и всяка заплаха за журналист е заплаха за вашите права, моите права и правата на всички за свобода на информацията, мнението и изразяването”, подчерта шефът на правозащитната агенция на ООН. Той съобщи още, че от 2006 г. насам едва 13% от убийствата, свързани с медии, са били успешно разследвани.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини