4.2 C
София
сряда, 7 декември, 2022

974 – стадионът, който се разглобява като Lego (видео)

Един от осемте стадиона, където ще се проведе Световното първенство по футбол в Катар, не прилича на нито едно място, което някога е било домакин на подобни съревнования преди, пише Daily Mail.

Стадион 974 е направен предимно от корабни контейнери и може да бъде напълно демонтиран и разглобен, подобно на Lego, след края на турнира.

Разположена близо до пристанище Доха, иновативната конструкция с 40 000 места се състои от модулна стоманена рамка и 974 корабни контейнера – откъдето идва и името му. Много от контейнерите се използват за оформяне на външните стени около стадиона. Други са разположени вътре в структурата и са пълни с тоалетни и концесионни щандове.

Цялата структура е изградена по начин, позволяващ да бъде деконструирана по всяко време, преместена на друго място или преустроена в серия от по-малки конструкции.

Замислен от испанската архитектурна фирма Fenwick Iribarren, дизайнът на стадиона първоначално е вдъхновен от Lego тухличките.

Необичайният строителен материал е избран, за да намали разходите и да подобри устойчивостта, както и да елиминира отпадъците, генерирани по време на производството на компоненти и създавани на място по време на строителството.

Комбинацията от крайбрежното местоположение на стадиона и неговия дизайн във формата на купа елиминират нуждата от климатик, тъй като е естествено вентилиран, което допълнително подобрява неговата устойчивост.

Стадион 974, който дължи името си и на кода за набиране на Катар, ще бъде домакин на седем мача по време на турнира.

у

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини