Забрана за топ съдия заради сексуален тормоз

Международният шахматен арбитър Арилд Риместад от Дания получи двугодишна забрана от Комисията по етика и дисциплина (EDC) на ФИДЕ след множество доклади за сексуален тормоз срещу служителка на междунардната федерация.

В решението си от 13 юли EDC постанови, че Риместад не може да действа като арбитър или да участва в събития на ФИДЕ в продължение на две години. 

58-годишният датчанин е опитен международен арбитър, определен като клас А, най-високият възможен. Той е ръководил няколко престижни турнира като Световната купа на ФИДЕ, Световното първенство по бърз и блиц на ФИДЕ, Шахматната олимпиада и Световното първенство за младежи.

Отстраняването на Риместад идва след жалба от жена служител на ФИДЕ, посочена като г-жа X в решението за защита на нейната самоличност. Тя подаде жалба през февруари тази година, описваща два отделни инцидента по време на турнири през 2022 и 2023 г.

В първия г-жа X твърди, че по време на голям турнир през 2022 г. Риместад се приближил отзад и „плъзнал ръката си зад главата й и докоснал врата й“, преди да „прокара пръсти през косата й“.

Тя също така твърди, че Риместад през останалата част от събитието „непрекъснато я е следвал, гледал я напрегнато и се е опитвал да осъществи физически контакт с нея, с постоянни подходи на „неуважително“ разстояние“. Нейната история беше подкрепена от няколко свидетели, които съобщиха за подобно неадекватно поведение на Риместад по време на същото събитие.

Вторият инцидент се отнася до друг голям турнир през 2023 г. Г-жа X твърди, че Риместад я е галил по рамото, което я е накарало да избухне в сълзи. Той също така й изпратил съобщение в Instagram.

В своята защита Риместад призна, че е правил „комплименти“, определяйки ги като приятелски жестове. Той изрази съжаление, че е накарал г-жа X да се „чувства толкова зле“. Той също така твърди, че медицинско състояние е причинило неволно втренчване, което EDC намери за неубедително и неуместно към твърденията за тормоз. 

Четете още

Избор на редактора