2 месеца Google ще снима България. Започва днес

Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ разреши извършването на полети за аерофото заснемане в българското въздушно пространство за актуализиране на базата данни на Google. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

Полетите ще започнат днес в района на Пловдив. Те ще продължат до 30 септември 2022 г. като ще обхванат и градовете София и Варна. Планирано е самолетите да летят на височина над 1000 метра, в зависимост от метеорологичните условия. Този тип полети са специфични и налагат многократно прелитане над посочените населени места.

За последно подобно заснемане от Google е извършвано през 2016 г.

Междувременно „Гугъл“ уволни старши софтуерния инженер, който обяви, че разработваният от компанията чатбот с изкуствен интелект ЛаМДА проявява разум и има самосъзнание, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Компанията заяви, че Блейк Лемойн е нарушил политиката за поверителност, а твърденията му за изкуствения интелект ЛаМДА са „напълно неоснователни“.

„Жалко е, че въпреки продължителните разговори по темата, Блейк все още предпочита да нарушава ясно политиките за заетост и сигурност на данните, които включват необходимостта да се пази информацията за продуктите“, заяви говорител на „Гугъл“ пред Ройтерс.

Миналия месец Лемойн беше отстранен временно от работа, а сега го освобождават за постоянно.

Блейк Лемойн каза пред в. „Вашингтон пост“, че езиковият модел на „Гугъл“ за диалогови приложения (LaMDA) може лесно да премине теста на Тюринг, използван за проверка дали машина може да мисли и има интелект. Той работи в дъщерната компания на „Алфабет“ от седем години. Лемойн твърди, че езиковият модел може да води сложен разговор за чувства и по други теми много свободно. В разговори за религията, съзнанието и законите на роботиката изкуственият интелект се описва като „личност“, а не технология, и иска от компанията да го третира като служител, а не като собственост, защото желае да служи на човешката раса, каза Лемойн.

Четете още

Избор на редактора