В 12 без 5 депутатите забраниха продажбата на райски газ на деца

Парламентарно чудо настигна в последния им работен ден депутатите от 47-ото НС – те се обединиха и единодушно гласуваха да се забрани продажбата на райски газ на непълнолетни, включително и онлайн.

 

Наказанията за физически лица са от 800 до 1500 лева, а при повторно нарушение– от 1500 до 3000 лева. При едноличните търговци или юридическите лица, глобата е от 3000 до 6000 лева, а при повторно нарушение – от 5000 до 12 000 лева.

Под ударите на Закона за здравето попадат териториите на детските градини, училищата, общежитията за ученици, лечебните заведения. Освен тях райски газ не може да се търгува и употребява и по време на спортни прояви, както и на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици и в закритите обществени места.
Сред мотивите на законотворците е европейската практика за решаване на опасния проблем – Ирландия е криминализирала продажбата на райски газ на лица под 18-годишна възраст, а датското правителство, още през 2020 г. е предприело пакет от мерки за ограничаване на продажбите на диазотен оксид на непълнолетни. От юни 2021 г. и във Франция е забранена продажбите му на деца.
Инициативата за спешни законодателни промени у нас бе на омбудсмана Диана Ковачева.
Преди дни 15-годишно момче изпадна в безсъзнание след употребата на алкохол и райски газ, продаден му в дискотека в Правец.

Четете още

Избор на редактора