БАБХ източила милиони за изгарянето на животни фантоми

Милиони са били източени от изгаряне на животни фантоми. Това каза пред Нова телевизия Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието в кабинета на Кирил Петков. Той цитира свое разследване на работата на инсинераторите, с които БАБХ е имала договори.

Според доскорошния зам.-министър на земеделието ръководството на БАБХ и експерти са създали схема, с която да се източва държавният ресурс чрез частни фирми с инсинератори. Животни са изгаряни по няколко пъти по документи, като част от тях са били или консумирани от стопаните им, или са заровени. Държавата плаща около 1000 лева за изгаряне на тон животни. Христанов е подал сигнали, включително вчера, в деня на предаването на властта на служебния кабинет на Гълъб Донев и до ГДБОП.

По думите му, проверени са пет области, а хипотезата е, че животните са заравяни в ями извън населените места и това представлява опасност от разпространение на зарази. В страната има две зони с общо 6 инсенератора и работят над капацитета си. Христанов припомни, че са подавани сигнали до прокуратурата, но от там до момента има „по-скоро бездействие“. По документи цели стада крави внезапно са изчезнали, допълни той. Христанов спомена и за далавери с ваксини за животни. В докладите за тях се появило перо от 18 млн. лв. Той смята се, че парите се залагат, за да могат после да бъдат отклонени.

По темата за далаверите с мобилните инсинератори и БАБХ разследване направи и журналистката Генка Шикерова.  „БАБХ е пазена и удобна агенция, защото носи приходи“, коментира тогава тя. Разследването е подготвяно за Нова тв, откъдето Шикерова бе освободена, и след това бе публикувано в ютюб.

Четете още

Избор на редактора