Няма да се променят пенсии и заплати

Депутатите няма да пипат пенсиите, заплатите и майчинските. Това следва от решение на бюджетната комисия, която заседава до късно снощи, за да приеме удължителния бюджет, предложен от служебния финансов министър Росица Велкова.

Не бе прието нито едно от предложенията за нов размер на минималната заплата и минималния осигурителен доход.

ПП предложи 834 лева, а БСП – 850 лв. Предложението на БСП през втората година майчинство също да бъде 850 лв., а максималният осигурителен доход да се вдигне до 4200 лв. също бе отхвърлено, съобщи „24 часа“. Мотивът – това не било удължаване на действащ бюджет, а предлагане на нов.

Единственият пробив бе на Асен Василев от ПП, който предложи швейцарското правило за индексиране на пенсиите да предвиди осъвременяване не с 50% от инфлацията, а със 100% от нея.

Дълъг, близо едночасов спор, породи облагането на свръхпечалбите на енергийните дружества и размерът на компенсациите за скъпия ток. След взаимни обвинения в лобизъм, комисията гласува да няма изключения от облагането – от НЕК, през Топлофикациите, Атомната централа, въглищните централи и ВЕЦ- овете.

Размерът на компенсациите пък ще се определя от МС, като се придържат към указаните в директивата нива от 185 евро за киловатчас.

Четете още

Избор на редактора