Мъск ще се опита да изстреля „Старшип“ през март

Авиокосмическата корпорация „СпейсЕкс“ може да направи опит за изстрелване на системата „Старшип“ през март, съобщи милиардерът Илон Мъск в Туитър, цитиран от Ройтерс.

„Ако оставащите тестове преминат добре, ще се опитаме да изстреляме „Старшип“ следващия месец“, съобщи Мъск в отговор на туит на потребител.

През януари Мъск беше казал, че има „реален шанс“ за изстрелване на „Старшип“ в края на февруари, като добави, че изстрелването през март изглежда много по-вероятно.

От миналата година програмата „СпейсЕкс“ се стреми да изстреля демонстрационно своя гигантски кораб „Старшип“ в орбита за първи път, което ще е ключов момент, тъй като една от крайните цели е превоз на астронавти на НАСА до Луната.

Космическият кораб „Старшип“ и ракетата „Супер хеви“ на „СпейсЕкс“ – наричани заедно „Старшип“ – представляват транспортна система за многократна употреба, предназначена за превоз на екипаж и товари до околоземна орбита и отвъд нея – до Луната и Марс. „Старшип“ е най-мощната ракета носител, разработвана някога в света, с възможност за извеждане до 150 метрични тона в околоземна орбита за многократна употреба и до 250 метрични тона за еднократно извеждане.

Четете още

Избор на редактора