Нидерландия: Съд отказа да забрани порно филм с писател

Нидерландски съд отхвърли искане на писателя Мишел Уелбек за забрана на филм с негово участие, квалифициран като „порно“, съобщи АФП.

Във филма „Кирак 27“ Уелбек се появява в сексуална сцена. Писателят оценява разпространението на филма онлайн като увреждащо репутацията му и смята, че така бива възприеман като порнозвезда.

Съдът отхвърля искането на Уелбек. Освен това писателят трябва да заплати административните разходи, свързани с иска си, които се оценяват на 1393 евро, се казва в решението на съда в Амстердам.

„Неразбираемо е защо Уелбек е участвал в снимките, ако е намирал договора за проблематичен“, се казва още в обосновката на съда. Отхвърлени са възраженията на Уелбек, според които той не е подписал договор, бил е депресиран и е пил алкохол.

Писателят намира решението на съда за „много разочароващо“ и разглежда сериозно възможността да го оспорва, каза пред АФП нидерландският адвокат на Уелбек Жаклин Шап.

Всичко започва през ноември 2022 г., когато съпругата на писателя Лизис казва на нидерландския режисьор Стефан Рюитенбек, че съпругът й би искал да направи един порнофилм, за да се пребори с депресията си. Режисьорът снима Уелбек заедно с Джини ван Ройен, студентка по философия, в Париж. Писателят и съпругата му се връщат в Амстердам през декември, където подписват договор. „Казах му, че познавам много момичета в Амстердам, които биха били готови на сексуална връзка с известен писател от любопитство, че ще наема хотел, ако имам разрешение за снимки“, каза режисьорът.

Уелбек заяви, че юридическите документи са го оставили „на милостта“ на режисьора Рюитенбек. В деня на подписването „бях уморен, денят беше дълъг и вече бях пил вино“, твърди писателят. „Нямам амбиция да ставам порнозвезда на моята възраст“, добавя Уелбек.

Отношенията между писателя и режисьора прекъсват малко след снимките и се влошават след разпространението на новината за заснетия материал. Уелбек се оплаква, че режисьорът е дал интервю за информационен сайт през февруари, в което е обявил, че Уелбек е „много добър в леглото“.

Според съда дори да е неизгоден за една от двете страни, договорът не е незаконен. Няма достатъчно доказателства, че писателят е бил под влияние на умора, алкохол или депресия.

„Имах намерение да създам цялостен портрет. Надявам се, че Мишел ще бъде щастлив от този резултат“, каза режисьорът в свое съобщение, разпространено от адвоката му.

През февруари Мишел Уелбек загуби дело по същия казус пред френски съд.

Четете още

Избор на редактора