Ще имаме ли премиер на ротация? Отговорът в 15 часа

Ще има ли България премиер на ротация или ГЕРБ-СДС ще се опита да направи кабинет с ДПС и ИТН. Отговорът на този въпрос ще е ясен в 15 часа днес, когато номинираната за министър-председател Мария Габриел трябва да върне папката с мандата на президента Румен Радев.

Идеята за двама премиери на ротационен принцип се е родила от петък до неделя след много, много совалки, нервни разговори и обещание за джентълменско поведение.

Основите са били поставени на онази обвита в тайнственост близо двучасова лидерска среща в кабинета на председателя на Народното събрание в петък между Мария Габриел, Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев и Николай Денков. А след края ѝ всички те запазиха мълчание.

Уговорката между ПП, ДБ и ГЕРБ е била пълно мълчание до понеделник.

В медиите в късния неделен следобед обаче се появи новина за правителство с премиери на ротационен принцип.

Така се очаква Мария Габриел да върне в понеделник на президента Радев празна папката на първия мандат. А кабинет да бъде избран с втория. Според запознати Габриел и акад. Николай Денков вече пишат проект за съвместно управление в точки.

Договорената схема предвижда Денков да е първо министър-председател, Габриел – вице и външен министър. Двамата подреждат заедно министерските позиции, без политици.

За двете парламентарни групи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.

Позициите на премиер и вицепремиер ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 6 месеца.

За възможността да се търси решение с втория мандат говори и решението на Слави Трифонов, което той обяви малко преди полунощ снощи: ИТН няма да подкрепи правителство с първия мандат.

„Миналата седмица обещах “Има такъв народ” да постъпи отговорно и да подкрепи експертен кабинет, защото пред България има съвсем реални проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Повтарям – експертен кабинет, без партийни лидери. От тогава до днес никой не проведе разговор по същество с “Има такъв народ”. Никой. Не беше проведен нито един разговор. Нито един. Нито за състава на кабинета. Нито за структурата. Нито за експертизата на хората в него. Нищо. Нищичко. Това означава само едно. Че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен. Какъв е, аз не знам“, написа във фейсбук шоуменът.

Идеята за премиери на ротация не е нова. По този механизъм беше решена политическата криза в северната ни съседка Румъния през 2021 г.

За да излезе от сложната ситуация държавата реши да опита ротация на премиери до следващите парламентарни избори през декември 2024 г. след договорка между Национално-либералната партия и Социалдемократическата партия. И така първо министър-председател стана кандидатът на либералите, генералът от запаса Николае Чука. Той ще бъде заменен от социалдемократа Марчел Чолаку, което се очаква да се случи през юни тази година.

Четете още

Избор на редактора