Тази нощ небето се отваря, чудеса се случват

Утре е Еньовден. Църквата почита рождението на Св. Йоан Кръстител.

Фолклорната традиция е свързана с деня на лятното слънцестоене, когато слънцето „трепти“ и „играе“ на изгрев и се отправя към зимата. Християнизираната народна представа е за Свети Еньо, който си стяга кожуха и отива да донесе зимата.

Според вярванията, в полунощ срещу Еньовден „небето се отваря“ и звездите „слизат на земята“, омайват тревите и цветята и им придават лечебна магическа сила.

Явяват се свръхестествени същества – вампири, змейове и самодиви. Момите и невестите посрещат изгрева и гадаят по сянката си за здраве и живот през годината, нестинарите в Странджа играят върху огън, на други места се палят обредни огньове – проекция на небесния огън – Слънцето.

Рано сутринта можете да излезете на разходка сред природата и да си наберете някакви билки, които да изсушите. На Еньовден те са по-лековити от останалите дни.

На този ден иненници са: Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо.

Четете още

Избор на редактора