Започна фестивалът с бикове в Памплона

Точно в 12 часа испанско време в Памплона, автономен регион Навара се откри тазгодишния фестивал Сан Фермин. Той датира още от края на 16-ти век, когато се е чествал деня на покровителя на областта и неин първи епископ свети Фермин.

През годините обаче първоначалният замисъл постепенно се променя и сега отбелязването му се свързва предимно с надпреварата с бикове по улиците на града, сэобщи БНР.

848 метра е маршрутът по тесните улички в стария град, по който биковете и хората заедно в луда надпревара бягат към арената, където продължава зрелищният спектакъл, привличащ хиляди туристи всяка година. След две години прекъсване заради пандемията, сега той се посреща с още по-голям интерес от миналата, принудил железопътните компании да пуснат в продажба 130 000 билети до Памплона, което е с близо 48 000 повече от обикновено.

Хотелиерите отчитат над 90% заетост на легловата база, а местната управа е подсилила охраната с допълнителни 2 500 полицаи. За фестивала, който продължава от 6-ти до 14 юли са отпуснати 4.4 милиона евро, планирани са 542 мероприятия, 300 от които са музикални, а 145 са за децата. Ще се проведе и Международен конкурс за фойерверки, а общинската полиция предупреди, че трафикът в центъра на града ще остане затворен за частни автомобили до обяд на 15-ти юли.

„Сан Фермин е улица, музика, традиция, наслада и много емоции“, каза кметът на Памплона Кристина Ибарола.Тазгодишното издание на фестивала за първи път съвпада с предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, но надеждите са, че това няма да попречи на участниците в него да се насладят на преживяванията.

Четете още

Избор на редактора