Мик Джагър и Хю Грант на вечерята на Макрон с Чарлз III

Крал Чарлз III стана първият британски монарх, който произнесе реч пред Сената на Франция. Пред френските депутати в четвъртък той нарече глобалното затопляне “най-сериозното ни предизвикателство” часове след като премиерът на Великобритания Риши Сунак постави на пауза някои от ключовите политики в областта на климата на страната, съобщи “Дейли Мейл”.

Горната камара на френския парламент бурно аплодира Чарлз III, който на перфектен френски говори за близките отношения между двете страни и значимостта на борбата с климатичните промени. Той призова за ново Entente Cordiale (група от споразумения, подписани между Франция и Великобритания през 1904 г. – б.а.), насочено специално към справянето с “глобалната извънредна ситуация, свързана с климата и биоразнообразието”.

В речта си кралят разказа още за любовта си към Франция. Развълнуван от топлото посрещане за 35-ото си официално посещение, заяви, че “Обединеното кралство винаги ще бъде един от най-близките приятели и съюзници на Франция”. В сряда, когато Чарлз кацна на френска земя, по улиците на Париж се чуваха викове “Да живее кралят!”.

Чарлз изрази признателност към френския народ и за отдадените почести при смъртта на кралица Елизабет II. “Майка ми почина преди почти година. Семейството ми беше трогнато от съпричастността на цяла Франция. Трудно ми е да опиша колко много означаваха тези думи за мен”, заяви още той пред френския Сенат.

Ден по-рано Чарлз III и кралица Камила бяха посрещнати на пищна вечеря във Версай, дадена от френския президент Еманюел Макрон и първата дама Брижит Макрон.

На вечерята присъстваха и известни французи и британци, сред които фронтменът на “Роулинг Стоунс” Мик Джагър и актьорът Хю Грант. Гостите вечеряха син омар, поширано пиле с гъбен гратен, селекция от френски и британски сирена, а десертът включваше френски макарони със сорбе от личи, рози и малинов компот.

Четете още

Избор на редактора