22.8 C
София
сряда, 28 септември, 2022

99,99% е ясно. Aсен Василев връща мандата в петък

99.99 % е ясно, че в петък Асен Василев ще върне мандата за съставяне на правителство, съобщиха сериозни източници на ekspresso, запознати с преговорите за сформиране на програмен кабинет за следващите 6 месеца.

От миналата събота „Продължаваме Промяната“ се опитва да представи правителство, което да изпълни конкретни задачи, а парламентът да приеме 40 закона, които да осигурят парите от Европа по Плана за възстановяване.

„Демократична България“ и БСП категорично заявиха подкрепата си за Василев. Петимата независими депутати също харесаха програмата, изготвена от „Продължаваме Промяната“.

Днес трябваше експертни групи да подготвят структурата на новото правителство, както и да бъдат обсъдени конкретни имена за министри.

Към момента нямаме все още подкрепата на 121 депутати, призна сутринта в парламента кандидатът за премиер.

В късния следобед стана ясно, че депутати от „Има такъв народ“ са готови да подкрепят Асен Василев, но без да напускат парламентарната група. Провален бил и опитът на „Продължаваме Промяната“ да им предостави програмата на бъдещия кабинет, защото комуникацията трябвало да минава само през Тошко Йорданов. Както ekspresso писа вчера, с изолацията на депутатите на Слави се е заел лично неговият шеф на охраната Емил Трифонов.

Липсата на сигурна подкрепа от още 5 депутати е накарала кандидата за премиер да се откаже от намеренията за съставяне на работещ кабинет.

Само чудо може да промени нещата в следващите 24 часа, което означава, че Василев със сигурност ще върне мандата в петък, смятат политически наблюдатели.

След това президентът Румен Радев трябва да връчи мандат на ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава може да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство. Ако и тя не успее или откаже, президентът разпуска Народното събрание и да насрочва нови избори.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини