17.9 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Amnesty обяви удара по театъра в Мариупол за военно престъпление

Ударът по драматичния театър в Мариупол на 16 март, извършен от руските агресори, е военно престъпление, заяви Международната правозащитна организация Amnesty International. Това е нападение над граждански обект, довело до гибелта на стотици мирни жители и трябва да бъде предадено на съда.

Експертите на организацията провеждаха собствено разследване на атаката и са събрали предостатъчно доказателства, че руските военни съзнателно са се целили в театъра, отлично знаейки че там се крият цивилни хора. Драматичният театър е бил определен за бомбоубежище от градските власти на Мариупол, а от двете му страни бе изписано с огромни букви “ДЕЦА”.

В раследването, наречено “Деца: нападението над Донецкия областен академичен драматичен театър в Мариупол” се доказва без съмнение, че руснаците са хвърлили от военен самолет две 500-килограмови бомби, детонирани едновременно върху театъра. Загинали са поне 600 души, повечето жени, деца и старци. Под развалините на театъра в окупирания град има още затрупани тела, но тяхната съдба не е известна, защото окупационните власти не дават никаква информация.

Русия продължава упорито да отрича, че е нанасяла удари по театъра. Както и по търговския център в Кременчук, както и по каквито и да е цивилни обекти.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини