BBC: Таки е охранявал криптокралицата Ружа Игнатова

Ружа Игнатова е била охранявана от Таки, сочи ново разследване на BBC. Криптокралицата е едно от най-издирваните лица от ФБР, след като убеди милиони хора по света да инвестират общо 4,5 милиарда долара във фалшивата криптовалута OneCoin, след което изчезна безследно.

BBC Eye Investigations и Panorama разглеждат близките връзки на Игнатова с Христофорос Никос Аманатидис-Таки – един от предполагаемите босове на организирана престъпност у нас, както и хипотезата, че е била убита от хората, на които е платено да я защитават.

В края на 2023 г., след пенсионирането си, Ричард Райнхард, който започна разследване по случая с Игнатова в Службата за вътрешни приходи на САЩ заедно с ФБР, разказа пред BBC, че човекът, на когото е възложено да пази криптокралицата, е именно Таки. Тази информация съвпада с данните, които BBC вече има – адвокати от правителството на САЩ са заявили през 2019 г., че шефът на охраната на Игнатова е основна фигура в организираната престъпност в България, но не го назовават.

Разследването сочи още, че друг адвокат на правителството на САЩ е заявил, че началник на охраната е „замесен в изчезването“ на Игнатова.

Според Райнхард Ружа Игнатова е „много по-сложен престъпник, отколкото повече хора си я представят“.

BBC пише още, че тази хипотеза изглежда се подкрепя от изтекли документи на Европол, които показват, че преди криптокралицата да изчезне през 2017 г., българската полиция е установила връзки между нея и Таки.

„В България Таки има почти митичен статут – Ел Чапо или Пабло Ескобар. Той е заподозрян като ръководител на българска организирана престъпна организация и за контрабанда на наркотици“, посочват от BBC.

„Таки е шефът на мафията в България. Той е изключително силен“, казва бившият български заместник-министър Иван Христанов, който през 2022 г. разследва обвиненията, че Аманатидис е управлявал престъпна мрежа с помощта на корумпирани служители и вярва, че това е така. „Таки е призракът. Никога няма да го видиш. Само се чува за него. Той говори с вас чрез други хора. Ако не слушаш, просто изчезваш от земята“, казва още Христанов, цитиран от BBC.

„Единственият човек, който може да защити Игнатова от всички тези разследвания, включително и от чужди агенции, беше Таки“, казва още Христанов.

Сега се смята, че Таки живее в Дубай, където Игнатова е купила луксозен пентхаус, а в банковите ѝ сметки са постъпили десетки милиони долари от измамата с OneCoin, посочват още от медията.

Въпреки че не е известно как Таки и Игнатова са се запознали и дали той е бил свързан с OneCoin от самото начало, множество източници твърдят, че са имали близки лични отношения и че той е бил кръстник на дъщеря ѝ. Български източник, близък до Игнатова, каза пред BBC, че тя може би е плащала на Таки до 100 000 евро на месец, за да я пази.

Изглежда има и други финансови връзки между двамата, е отбелязано в разследването. В документите на Европол се споменава за сложна сделка за продажба на парцел на българското Черноморие, който свързва една от компаниите на Игнатова със съпругата на Таки.

Документите от разследването са предадени на BBC от Франк Шнайдер, бивш шпионин и съветник на Игнатова, който след това изчезва. Той казва, че бившият му шеф работи с „мошеници“ и „гангстери“. Интервюто с Шнайдер е проведено в дома му във Франция, докато той е под домашен арест и очаквал екстрадиция в САЩ във връзка с измамата с OneCoin. Той обаче не разкрива имената от съображения за сигурността на семейството си.

„В крайна сметка покровителят на Игнатова може да се е превърнал в агресор“, пишат още от BBC.

Адвокат Николай Петров, който защитава главния юрист на OneCoin – българката Ирина Дилкинска, твърди, че от материалите по делото, които е чел, не е намирал връзка между Ружа и Таки.

„Те още 2019 година тръгнаха по тази следа – че има връзка между Ружа Игнатова и Таки. Но да ви кажа честно с материалите, с които съм се запознавал по делото тук в България, не съм намирал такава връзка”, обяснява той.

„Пътят на парите определено води към Дубай и ОАЕ, където самата Ружа има имоти, имала е сметки. Голяма част от фирмите ѝ са били регистрирани там. Самият Таки, който е споменат в разследването на Би Би Си, също живее там”, уточнява журналистът и автор на книга за Ружа Игнатова Николай Стоянов.

Друга информация, която Би Би Си съобщава, е, че Игнатова може да е била убита в края на 2018 година, а тялото ѝ изхвърлено от яхта в Йонийско море. „Според мен ФБР ще продължи да я търси, докато изтече давностният срок за това престъпление. Няма категорични данни, че тя не е между живите”, смята Петров.

Пирамидата OneCoin започна дейността си през 2014 и предлагаше измамна криптовалута до 2017 година, припомня Нова.

Четете още

Избор на редактора