17.9 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Citigroup: 50% вероятност от глобална рецесия

Вероятност от близо 50% за световна икономическа рецесия прогнозира Citigroup, предава Ройтерс. Според финансовата институция причина за това бързината, с която централните банки повишават лихвените проценти, за да ограничат силно растящата инфлация, допълнително подхранена от войната в Украйна и от коронавирус пандемията.

Рецесията е “все по-осезаем риск” за икономиката, пишат анализатори на Citigroup, докато оценяват вероятната траектория за глобален растеж през следващите 18 месеца.

“Историческият опит показва, че намаляването на инфлацията (дезинфлацията) често носи значителна цена за икономическия растеж и виждаме, че общата вероятност от рецесия сега се приближава до 50%“, казаха анализаторите на голямата американска банка.

Междувременно британската банка Barclays отчита вероятност еврозоната да влезе в рецесия от IV-то тримесечие на тази фискална година и забавен растеж на развитите икономики с до 1% през 2023 г.

Няколко централни банки, включително Федералния резерв на САЩ, започнаха агресивно да повишават лихвите по заеми, тъй като разходите за живот достигат рекордни нива заради силно растящата инфлация.

В сряда председателят на Фед Джером Пауъл съобщи, че централната банка не се опитва да предизвика рецесия, но се ангажира да постави цените под контрол.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини