Happy Birthday! 65 години кукла Барби

Днес куклата „Барби“ навършва 65 години, предаде Ройтерс. Пластмасовата кукла не показва признаци да се оттегля от 250-те си различни работни места и продължава да оставя значим културен отпечатък върху човешкия свят.

Оригиналната „Барби“ на „Мател“ с емблематичната си руса коса, черно-бял бански костюм, срамежливо гледаща встрани, е създадена от Рут Хандлър за нейната дъщеря Барбара през 1959 г.

„Барби беше отражение на една еднотипна красота. Днес има огромно разнообразие“, каза изпълнителният вицепрезидент и глобален ръководител на отдел „Барби и кукли“ Лиза Макнайт.

Куклите се предлагат в 35 нюанса на кожата, 97 прически и девет типа тела, включително кукли в инвалидни колички, със синдром на Даун, с витилиго и с размер плюс сайз, както и полово неутрални кукли.

Комерсиалният успех на филма „Барби“ от 2023 г. с 8 номинации за „Оскар“, режисиран от Грета Гъруиг и с участието на Марго Роби и Райън Гослинг, добави нова емоционална дълбочина към куклата.

Тези успехи обаче не са постигнати изведнъж, разказва БТА.

„Толкова съм благодарна, че не съм израснала с Барби“, казва активистката за правата на жените Глория Стейнъм в документалния филм „Преосмисляне на Барби“ (Tiny Shoulders: Rethinking Barbie), излъчен през 2018 г. от стримийнг платформата „Хулу“ (Hulu).

„Барби“ беше всичко, което не искахме да бъдем, и което ни се казваше, че трябва да бъдем“, добавя тя, като се позова на работата си като феминистка от втората вълна в Америка през 60-те и 70-те години на миналия век.

И до днес куклата се асоциира от някои с нереалистични пропорции на тялото, роли на половете и стандарти за красота. Въпреки това марката „Мател“ е отворена за различни концепции, които могат да надхвърлят тези на нейните дизайнери.

„Най-важното за нас при създаването на всяка кукла е да вземаме под внимание консултациите, които провеждаме с всички видове общности“, казва Ким Калмън, вицепрезидент по дизайна на „Барби“ в „Мател“.

Въпреки че марката се разраства, някои неща остават непокътнати – например ръчното рисуване на куклите.

Куклите, създадени от филипинската дизайнерка на „Барби“ Карлайл Нуера по повод 65-годишнината, са вдъхновени от оригиналната първа кукла с черно-бял бански, превърнат във вечерни рокли и придружен от бели слънчеви очила тип „котешко око“. Куклите са с бял и тъмен цвят на кожата.

„Ако продължавахме да правим едно и също нещо отново и отново, „Барби“ нямаше да има успеха, който има днес“, каза Калмън.

Четете още

Избор на редактора