Iron Maiden и Уили Нелсън в Залата на славата на рока

Iron Maiden, Кейт Буш, Уили Нелсън и Джордж Майкъл – посмъртно, са сред музикантите, които ще бъдат въведени в Залата на славата на рокендрола на 3 ноември тази година, съобщи NME.

38-ата церемония по награждаването ще се състои в центъра „Барклис“ в нюйоркския квартал Бруклин и ще бъде предавана по НВО.

Кейт Буш е била номинирана за включване в списъка на почетните артисти три пъти: през 2018, 2021 и 2022. Сега тя успя да влезе в отбрания кръг благодарение на факта, че нейната композиция Running Up That Hill заживя втори живот благодарение на сериала „Странни неща“, който я превърна отново в световен хит.

Не е ясно дали „пенсионираната“ певица с космически глас, която прекрати светските си изяви, ще присъства на церемонията.

Джордж Майкъл влезе посмъртно в списъка чрез традиционното гласуване на феновете, което организират създателите на проявата.

Иконата на кънтри музиката Уили Нелсън, който за първи път е номиниран за рок отличието, отпразнува 90-ия си рожден ден миналия уикенд с мощен купон на стадиона „Холивуд боул“ и два концерта с гост-звезди в Лос Анджелис.

Право да попаднат в почетния списък имат онези музиканти, чиито първи сингли са били издадени преди 25 години.

Сега наред със споменатите трима легендарни артисти в Залата на славата на рокендрола ще влязат още певицата Шерил Кроу, рокгрупата Rage Against the Machine, рапърката Миси Елиът, вокалната арендби група Spinners.

Двете банди до момента са били номинирани многократно. Новите попълнения в Залата са избрани от 14 номинирани измежду повече от 1000 артисти.

Сред номинираните, които тази година не успяха да се класират за Залата на славата, има не по-малко впечатляващи имена: групите Iron Maiden, White Stripes, Joy Division/New Order, Soundgarden, певицата поли-инструменталист Синди Лопър и др.

Съобщението за новоприетите музиканти идва дни след критиките, отправени от певицата и актриса Къртни Лав, която в редакционна статия в Guardian обвини Залата на славата в сексизъм както по отношение на избора си, така и по отношение на състава си, само 8 процента от чиито членове са жени.

Залата на славата на рокендрола е създадена през 1986 г. В първата десетка на приетите в почетната компания са Елвис Пресли, Бъди Холи, Джеймс Браун, Рей Чарлз, Чък Бери, Джери Лий Луис, Литъл Ричард, Фатс Домино, Сам Кук и братя Евърли.

Четете още

Избор на редактора