Metallica си купиха завод за винилови плочи

Легендите на траш-метъла Metallica придобиха контролния пакет акции на завод за пресоване на винил в щата Вирджиния, САЩ, съобщи NME.

Furnace Record Pressing в град Алекзандрия е един от най-големите заводи за производство на грамофонни плочи в страната, с 12 преси Pheenix Alpha и две преси Finebilt.

Досега той е преиздавал множество албуми за Metallica, включително бокс сет винил на албумите Kill ‘Em All, Ride The Lightning и Master Of Puppets.

„Много сме радостни да изведем партньорството си с Furnace на ново ниво. Техният независим дух, страстта, която изпитват към своя занаят… В културно отношение ние сме сродни души“, коментира барабанистът и един от основателите на групата – Ларс Улрих.

„Furnace са страхотни за Metallica и по-важното – за нашите фенове. Тази задълбочена връзка между Metallica и Furnace гарантира, че феновете на винила навсякъде, особено нашите „пети членове“, ще имат постоянен достъп до висококачествени записи в бъдеще“, добавя вокалистът Джеймс Хетфийлд.

Групата вече е мажоритарен партньор в завода, който е основан през 1996 г. от Ерик Астор. В изявление Астор каза: „Да изградим Furnace като отдадено и опитно семейство от експерти, каквото е днес, беше огромно усилие, но бе изключително удовлетворяващо. Да знаем, че нашето дългосрочно бъдеще е осигурено, като същевременно можем по-добре да се възползваме от възможностите за растеж, е наистина вълнуващо за всеки член от персонала на Furnace“.

По-рано Metallica анонсира предстоящото издаване на нов албум под заглавие 72 Seasons, който ще бъде първи за тях от 7 години насам. Премиерата му е насрочена за 14 април. Предишният – Hardwired…To Self-Destruct, излезе през 2016 г.

Музикантите обявиха и световно турне M72, което ще направят през 2023 и 2024 г. Предвидени са концерти в Амстердам, Париж, Хелзинки, Копенхаген, Хамбург, Варшава, Мюнхен и други градове.

В началото на 2023 г. беше обявено, че предходната година виниловите плочи са надминали продажбите на CD за първи път от 35 години. Общите продажби на музика са се увеличили с 3% през 2022 г. до стойност почти 2 милиарда лири, което е най-високата цифра от 2003 г. насам и почти двойно над нивото от най-ниската им точка през 2013 г.

В края на миналата година (от 22 декември) САЩ също имаха най-силната си седмица за продажба на винил от 1991 г. насам, като продадоха 2,2 милиона винилови албума през нея.

Още по темата

Избор на редактора