NEXO съди България за над 3 млрд. долара

Компанията за криптовалути „Нексо“ (NEXO) ще съди България за над 3 милиарда щатски долара. Това става ясно от съобщение на компания до медиите.

Размерът на арбитражния иск се определя от значителните материални и репутационни щети, пише в съобщението.

Искът е внесен в Секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон съгласно международните спогодби за защита на инвестициите.

Точно преди година предишното ръководство на Прокуратурата претърси адреси на фирмата в България. Съмненията, по думите на тогавашното ръководство, са били за организирана престъпна група за пране на пари и други престъпления.

Софийската градска прокуратура прекрати наказателното производство по делото „Нексо“ на 22 декември миналата година.

В съобщението на компанията се припомня, че инвестициите ѝ в България са претърпели загуби в големи размери, а значителни бизнес-възможности в глобален мащаб са „пропаднали“.

От наетата от „Нексо“ адвокатска кантора са убедени в успеха на делото. Уверенията за това, че фирмата ще си потърси правата в съда имаше още миналата година.

В писмо до депутатите тогава съоснователят на компанията  Антони Тренчев посочи, че: „На всички участници ще бъде потърсена отговорност за всички нане

Четете още

Избор на редактора