TikTok заведе дело срещу Щатите

TikTok и неговата китайска компания майка ByteDance съдят САЩ заради закон, който би забранил популярното приложение за споделяне на видео, освен ако не бъде продадено на друга компания, съобщи АП.

Делото, заведено във вторник, може да постави началото на продължителна съдебна битка за бъдещето на TikTok в Съединените щати.

Популярната компания за социално видео твърди, че законът, който президентът Джо Байдън подписа като част от по-голям пакет за чуждестранна помощ от 95 милиарда долара, е толкова „очевидно противоконституционен“, че спонсорите на Закона за защита на американците от приложения, контролирани от чуждестранни врагове, се опитват да представят закона не като забрана, а като регулиране на собствеността на TikTok.

„Конгресът предприе безпрецедентната стъпка за изрично изолиране и забрана на TikTok: оживен онлайн форум за защитена реч и изразяване, използван от 170 милиона американци за създаване, споделяне и гледане на видеоклипове в интернет“, каза ByteDance в иска си.

„За първи път в историята Конгресът прие закон, който подлага една единствена платформа за реч на постоянна, национална забрана и забранява на всеки американец да участва в уникална онлайн общност с повече от 1 милиард души по света.“

Четете още

Избор на редактора