US съдия оневини затворник след 48 г. зад решетките

Съдия от Оклахома оправда мъж, прекарал 48 години в затвора за убийство, което не е извършил, най-дългата известна неправомерна присъда в САЩ, съобщи BBC.

70-годишният Глин Симънс беше освободен през юли, след като окръжен съд установи, че важни доказателства по делото му не са предадени на адвокатите му.

В понеделник окръжният прокурор каза, че няма достатъчно доказателства, които да оправдаят нов процес.

Със заповед от вторник съдия Ейми Палумбо обяви Симънс за невинен.

„Този ​​съд установява чрез ясни и убедителни доказателства, че престъплението, за което г-н Симънс е осъден и лишен от свобода… не е извършено от Симънс“, казва окръжният съдия на Оклахома Палумбо в своето решение.

„Това е урок по издръжливост и упоритост“, каза Симънс пред репортери след решението, според Асошиейтед прес. „Не позволявайте на никой да ви казва, че това не може да се случи, защото наистина може.“

Симънс излежа 48 години, един месец и 18 дни затвор за убийството на Каролин Сю Роджърс през 1974 г. по време на обир на магазин за алкохол в предградие на Оклахома Сити. Той е на 22 години, когато тзаедно със съобвиняемият, Дон Робъртс, са осъдени на смърт през 1975 г.

По-късно наказанията бяха намалени на доживотен затвор заради решенията на Върховния съд на САЩ относно смъртното наказание.

Симънс твърди, че е невинен, като казва, че е бил в родния си щат Луизиана по време на убийството.

Окръжен съд отмени присъдата му през юли, след като установи, че прокурорите не са предали всички доказателства на защитниците, включително, че свидетел е идентифицирал други заподозрени.

Симънс и Робъртс бяха осъдени отчасти заради показанията на тийнейджър, който е бил прострелян в тила. Той посочи няколко други мъже по време на разследването и по-късно опроверга някои от собствените си показания.

Робъртс беше освободен условно през 2008 г.

Неправомерно осъдените хора, които излежават присъда в Оклахома, имат право на обезщетение до $175 000 (£138 000).

Симънс в момента се бори с рак на черния дроб, според неговия GoFundMe, който е събрал хиляди долари, за да подпомогне разходите му за живот и химиотерапия.

Четете още

Избор на редактора