Тревога в Милано: Пуснаха чийзбургер с брашно от щурци

Италианската верига от заведения за бързо хранене Пане&Трита (Pane&Trita) пусна в продажба хамбургер с брашно от щурци, съобщава в. „Кориере дела сера“.

Продуктът се нарича „Грило чийзбургер“, което в превод от италиански означава „чийзбургер с щурец“. Цената на сандвича е  13,90 евро.

Новият чийзбургер е описван от създателите му като свеж и примамващ с вида си. Предназначен е за почитателите на кулинарните експерименти.  Към сместа за хлебчето е добавено брашното от щурци, което се получава от стопанство в Германия. Добавя се разтопено сирене скаморца, лилаво зеле, американски картофки и сос, а хлебчето е оцветено с готварска боя в зелено, за да изглежда сандвичът по-оригинален.

Продуктът е лимитирана серия и ще се предлага в ресторанта от веригата в Милано само за около 10-15 дни.

На 24 януари Европейският съюз прие нов регламент, в който се разрешава търговията и използването на брашно от домашни щурци.

Храненето с насекоми може да доведе до кръстосани алергични реакции, твърди алергологът д-р Тихомир Мустаков в интервю за БТА.

След разрешение от Европейската комисия домашните щурци вече е възможно да се консумират замразени, сушени или на прах, както и да се използват ларви на брашнения бръмбар в храната. Подобни правила вече съществуват за мигриращите скакалци и ларвите на жълтия червей.

За нашия географски регион храненето с насекоми е екзотика, казва още той. По думите му, освен алергии, е възможно да зачестят случаите на алергенно замърсяване, което означава, че дори официално в определен продукт да липсва даденият алерген, е възможно той да попадне в поточната линия, по опаковките и т.н., което понякога наистина може да затрудни диагностиката и идентифицирането на алергена.

Четете още

Избор на редактора