Когато става въпрос за Коледа, най-важното нещо за британското кралско семейство е спазването на традициите. Обитателите на Бъкингамския дворец имат много строг график, който всяка година следват стриктно.
Така например те задължително ходят заедно на църковна служба, след което посещават монарха за всички планирани през специалния ден тържества, пристигайки в точно определен ред. Първи на визитата отиват по-младите членове на аристократичната фамилия, а след тях идват по-възрастните.
Рождество Христово е вече тук, нека разберем какво включва празничното меню на особите със синя кръв.
Закуска
Сутринта преди да се отправят към Божия храм, те се събират на масата, за да се нахранят. Обикновено онова, което е сервирано на нея, се доближава до така наречената английска закуска, включваща яйца, бекон и колбаси, но също така и пушена херинга или пикша, които кралицата е нямала нищо против да похапва дори и след вечеря, тъй като рибата е била сред нейните слабости, както всъщност твърдят служителите на двора.
Обяд
След като семейството се прибере от църковната служба, те отново се събират около трапезата. Този път обаче на нея ги очакват салата от скариди или омар, печена пуйка и гарнитури като моркови, брюкселско зеле и пащърнак. Понякога сред ястията има печени картофи или пюре от тиква, плънка от лук и домашен сос. Любопитен факт е, че до миналата година нито едно от блюдата не било приготвяно с чесън, а според запознати причината за това е, че Нейно Величество не го е харесвала. Не е ясно дали вкусовите предпочитания на Чарлз Трети включват едно от най-старите култивирани растения на планетата, за да разреши употребата му в кухнята за предстоящия празничен обяд.
Следобеден чай
По принцип след като монархът произнесе своята реч в 15:00 часа, която се излъчва на живо по телевизията, цялото семейство се наслаждава на чаша хубав следобеден чай. Към него се поднасят още коледна плодова торта и други шоколадови десерти, като Бъдник, например. Обслужващия персонал, работещ в двореца, казва, че покойната кралица е харесвала всичко с шоколад, затова приживе често е консумирала различни сладки изкушения, които го съдържат, особено по това време на годината.
Вечеря по кралски на шведска маса
Това е последното и най-богато хранене за деня, състоящо се от поне 15-20 различни гозби, стоящи на огромна шведка маса. Сред тях попадат разнообразие от печени меса, като пуешко и шунка, морски дарове, варени зеленчуци, сирене и джинджифилови сладки. На трапезата задължително трябва да присъстват още английското синьо сирене „Stilton“ и пай с гъши дроб. По традиция, след като месото бъде нарязано, монархът моли един от сервитьорите да повика главният готвач при тях, след което да му налее питие, за да вдигнат тост в негова чест, благодарейки му за труда и старанието.
След вечерята семейството се наслаждава на коледен пудинг, декориран със зелен цвят, който е приготвен с бренди. По стар обичай той не се пече, а се прави на пара, като при сервирането се фламбира.
Други любими ястия на кралското семейство:
Освен печени меса, членовете на семейството имат и любими храни, които искат на коледната трапеза.
Служителите в дворцовата кухня казват, че едно от любимите ястия на кралица Елизабет Втора е било телешкото по бургундски. Bubble and squeak – в миналото това се е смятало за храна на обикновените хора, но през последните години тя е предпочитана от всички класи. Състои се от зеле и картофи, които се запържват заедно, като отскоро много готвачи добавят към тях и говеждо месо. Дегустаторът на храни Хауърд Хилман го класифицира като едно от „великите селски ястия на света“.
Сладкиш с фурми и ябълки: това е още един десерт, който семейството обича и вероятно похапва със следобедния си чай. Става въпрос за е традиционен немски десерт, който обикновено се прави като щрудел.
Скариди в саксия: друго много традиционно британско ястие, което се приготвя от кафяви скариди, овкусени с индийско орехче.
„Кралицата на пудингите“ е любимото сладко изкушение на Кейт Мидълтън, това е десерт, който самата кралица трябва да одобри. Принц Уилям от друга страна обича класическа десертът Итън Мес, състоящ се от смес от ягоди или други горски плодове, крем меренг и бита сметана.