Е120 и Е904 на етикета – ядете гъсеници и въшки

Насекомите, предназначени за човешка консумация, попадат в обхвата на Регламент (ЕС) 2015/2283 на ЕС. Но много хора у нас още не знаят, че те се ползват за направата на различни храни. Какво стои зад цифрите и буквите в съставките на етикета?

Когато видите обозначенията Е120 и Е904, трябва знаете, че става въпрос точно за това.

Червеният оцветител E120 Кармин може да се срещне в състава на много продукти. Карминът заема близо десет процента от общото количество натурални оцветители.

Той се извлича от сушени насекоми. По-скоро от телата на женски и яйца на кохинила. Среща се основно в Мексико и САЩ.

Създават се и специални ферми с растения подходящи за кохинила. Цената му е висока и бизнесът с производството му е привлекателен.

Е904 е природна смола, която се произвежда от насекомите щитоносни въшки. Те паразитират по някои дървета в тропическите и субтропическите райони, предимно в страните от Югоизточна Азия и Индия. Веществото се разтваря добре в алифатни низши алкохоли, основи.

От тях се прави шел лакът, който се се използва в хранително-вкусовата промишленост преди всичко като глазиращ агент за пресни плодове (пъпеши, праскови, ананаси, ябълки, круши) и цитруси. Добавката влиза в състава на глазури за шоколад, бонбони, дражета, тестени изделия с глазури. С него се правят покрития за дъвки, кафе на зърна, ядки.

Според експерти, и двете добавки не са опасни за човешкото здраве. Повече от 2 млрд. души по света ядат насекоми. Техните любители в Европа също се увеличават”, пише австрийският сайт „ое24”.

Четете още

Избор на редактора