Архимандрит скочи срещу кукерския фестивал в Ямбол

Архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий призова да бъде отменен 25-ият Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Четиридневният фестивал започва днес и се организира от общините Ямбол и Тунджа. Под патронажа е на министерствата на културата и на туризма.

„Мисля, че не е редно, след като е починал нашият духовен водач Негово Светейшество патриарх Неофит, да има кукерски игри. Това са езически обичаи, нямат нищо общо с българщината, която така умело се опитваме да пропагандираме под разни неща. Знам, че сега всички ще скочат срещу мен и ще искат да ме разкостят, но това е истината. Ние сме християни, а кукерството няма нищо общо с християнството“, каза архимандритът.

Според него ще е цинизъм, ако фестивалът се състои. С благословията на временно управляващият Сливенска епархия Варненски митрополит Йоан е написано писмо до общините организатори с искане за прекратяване на фестивала. „Очакваме да се вслушат в нашите искания. Да, знам, че са вложени средства, но не всичко е пари в крайна сметка“, призова архиерейският наместник.

Очаква се в следващите часове среща между кмета на община Ямбол Валентин Ревански и кмета на община Тунджа Станчо Ставрев. На нея ще бъде взето решение за юбилейното издание на фестивала „Кукерландия“, чието официално откриване е утре вечер, но проявите започват днес, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора