Бивш депутат от ИТН осъди Асен Василев за клевета

Финансовият министър Асен Василев е осъден да плати обезщетение от 5 хил.лв. на бившия депутат от „Има такъв народ“ (ИТН) Любомир Каримански за клеветническо твърдение, съобщава Lex.bg. Това се разбира от решение на Софийския градски съд (СГС), където Каримански е предявил иск за 26 хил.лв. срещу Василев.

През април 2022 г. в интервю за „Дарик“ Василев коментира тогавашната кандидатура на Каримански за управител на Българската народна банка (БНБ).

В интервюто Асен Василев казва, че предложеният от „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров има безупречна репутация. На въпрос дали това означава, че Каримански няма такава, той отговаря: „Мисля, че това, което се видя през последната седмица, а и което той сам каза, той е сложил подписа си под документ, с който 1 милион, мисля, че лева, на вложител на банката, на която той е бил изпълнителен директор, са били откраднати.“

През април 2022 г. парламентът отхвърли предложението на „Има такъв народ“ Любомир Каримански да бъде избран за нов управител на БНБ, след като в негова подкрепа бяха единствено собствената му партия и ДПС, а ГЕРБ гласуваха „въздържал се“. Година по-късно Димитър Радев беше преизбран за управител на банката, а Гюров за подуправител.

Случаят, за който говори Василев в интервюто е от 2015 г., разказан в изданията „Е-Вестник“ и „Bird“, свързан с времето, когато Каримански е бил изпълнителен директор на „Инвестбанк“.

Четете още

Избор на редактора