БСП удари на камък в парламента. Връща мандата още утре

БСП не успя в опита си да прокара законодателна управленска програма и по този начин да състави правитество.

Със 117 гласа „за“ депутатите решиха точката за гласуване на програмата на БСП да отпадне от дневния ред. Предложението дойде от ДПС и ГЕРБ и беше подкрепено и от „Има такъв народ“ и „Възраждане“.

Според опозиционните партии не е работа на Народното събрание да помага на мандатоносителя за съставяне на кабинет.

„Условия за съставяне на правителство не се приемат с решение на НС. Ако някой е получил мандат за съставяне на правителство, трябва да намери начин да си го реализира, а не да използва пленарната зала“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Ясно стана, че Възраждане са патерица на ГЕРБ, а ИТН – на ДПС. Всичко е било лицемерно поведение и никога не са имали намерение България да има работещо правителство. Това, което се случи днес, показа на българското общество кой от коя страна на тази разделителна линия – на хората и партиите, които искат да се борят с корупцията, и на тези, които искат да защитават корупцията“, коментира председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

Вчера Корнелия Нинова обяви, че ако парламентът приеме проекта, червените ще номинират Асен Василев за министър-председател. При положение, че програмата не срещне подкрепа, както и стана, социалистите ще върнат мандата утре.

Четете още

Избор на редактора