БСП няма да върне мандата. Предлага Асен Василев за премиер

БСП няма да върне третия мандат на президента неизпълнен, а ще се опита да състави кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание. Това обяви лидерът на „червените“ Корнелия Нинова след продължилото над три часа заседание на ръководството на партията.

На Националния съвет на левицата управленската програма е била подкрепена с голямо мнозинство – 96 „за“, 15 „въздържали се“ и 3 „против“, съобщи тя.

По предложение на социалистите за обсъждане в пленарната зала тази седмица е включен проект на решение за приемане на Законодателна програма на Народното събрание за периода юли – декември 2022 г. Проектът е предвиден като първа точка в дневния ред на Народното събрание за четвъртък. Ако парламентът приеме проекта, червените ще номинират Асен Василев за министър-председател. Ако програмата не срещне подкрепа, социалистите ще върнат мандата още на следващия ден, вероятно в петък, уточни Нинова.

Програмата съдържа 79 законопроекта, разпределени в няколко области:

– Борба с корупцията – номинация и избор на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ и промени в антикорупционното законодателство

– Стабилизиране на икономиката в кризите

– Социална подкрепа на семействата и домакинствата

– Законите, от които зависи отблокирането на средства по Плана за устойчивост.

Политиките са на първо място. След това ще се търсят хората да изпълняват тези решения, подчерта Нинова.

Четете още

Избор на редактора