Вальо Топлото ще чуе присъда на 4 август. След 13 г. процес за пране на пари

13 години, след като влезе в съда и след повече от 100 заседания, голямото дело за пране на пари срещу бившия шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, най-после ще приключи на първа инстанция.

Съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд е насрочила последното заседание за 4 август, когато ще прочете присъдата на Димитров, съобщава lex.bg.

Заседание е имало и вчера, когато са приключили пледоариите, в които прокуратурата е поискала на Димитров да бъде наложено около средното, предвидено в Наказателния кодекс (НК) наказание. Той е обвинен за пране на пари в особено големи размери, като случаят е и особено тежък, за което НК предвижда от 5 до 15 години затвор и глоба от 10 000 до 30 000 лева. Това означава, че според държавното обвинение справедливото наказание за Димитров е 10 години затвор.

Прокуратурата го беше пратила на съд през 2009 г. за изпиране на близо 12 млн. лева, както и за данъчни престъпления за около 2 млн. лева. Подсъдима по това дело с ексшефа на „Топлофикация“ беше и майка му Цеца Димитрова, която беше обвинена за укрити 200 000 лева данъци, но тя почина през 2011 г. и процесът срещу нея бе прекратен.

За голяма част от деянията, за които Димитров е подсъдим, абсолютната давност за наказателно преследване изтече в последните 2 години. Макар давността да е 22 години и половина, той е обвинен за престъпления, извършени в периода 1999 – 2006 г. и погасяването по давност за най-старите деяния започна още миналата година.

Процесът на първа инстанция се проточи прекомерно, като дори Висшият съдебен съвет извършва проверка за забавянето, но това беше през 2014 г. Най-честата причина за отлагане на заседания бяха здравословни проблеми и отсъствия на съдебен заседател.

Съдебната сага на Валентин Димитров е от 2006 г., когато беше арестуван. След това срещу него започнаха четири дела – за валутни престъпления, за безстопанственост, за длъжностни престъпления и за пране на пари.

Ексшефът на „Топлофикация“ беше осъден окончателно на 3 години затвор единствено по делото за безстопанственост, но отдавна изтърпя присъдата си и излезе от затвора. През това време беше оправдан за валутни престъпления, а от повече от година Върховният касационен съд (ВКС) е обявил за решаване и делото му за длъжностно присвояване на близо 4,5 млн. лева. По него Димитров беше и осъждан, и оправдаван. То стигна веднъж до ВКС, който реши съдебното следствие да започне отначало и през 2019 г. градският съд оправда Димитров и подсъдимите с него. Преди две години и апелативният съд ги оправда и сега се чака окончателното решение на върховните съдии.

През всичките тези години пък процесът за пране на пари не успя да приключи дори на първа инстанция.

Четете още

Избор на редактора