Вече има паметник на Хитър Петър и Настрадин Ходжа

Паметник на добре познатите от балканския фолклор персонажи Хитър Петър и Настрадин Ходжа радва жителите и гостите на Момчилград. За жителите на родопската община, той е символ на разнообразието на култури и общности.

„Искахме да покажем, че ние в община Момчилград години наред съжителстваме в мир, разбирателство, добросъседство. Всичко това ни е предадено от нашите предци, от нашите родители и искаме и ние да предадем това наследство да пазим принципите на толерантност, на добросъседство“, каза за БТА кметът на Момчилград Илкнур Кязим.

Бронзовите фигури на Хитър Петър и Настрадин Ходжа са с размер на реален човешки ръст. Композицията представя как двамата разговарят, а до тях – табла с джезве и две чаши с кафе.

Паметникът е дело на скулптора Сейфетин Шекеров – Сефо, а идеята за създаването им е на местната общност.  Приема се радушно както от момчилградчани, така и от гостите на града.

Композицията е финансирана с европейски средства, по проект на община Момчилград, като част от Местна инициативна група „Момчилград – Крумовград“.

Четете още

Избор на редактора