НСО с мерки за сигурност за тържествата в София

Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност в София на Националния празник – 3 март, съобщиха от пресцентъра на службата.

От 11:00 ч. пред Паметника на Незнайния воин в столицата ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България. От 12:00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул. Тържествената заря-проверка по случай Националния празник е с начало 18:30 ч. на пл. „Народно събрание“.

За церемонията пред Паметника на Незнайния воин гражданите ще имат достъп през пунктове за проверка, организирани при ул. „Раковски“ и ул. „Оборище“, при ул. „Париж“ и ул. „Шипка“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

За желаещите да наблюдават тържествената заря-проверка на пл. „Народно събрание“ достъп ще бъде осигуряван през три пункта за проверка – два от двете страни на пешеходните алеи на бул. „Цар Освободител“ в близост до изходите на подлеза при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ (кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „В. Левски“) и един пункт на бул. „Цар Освободител“ (откъм хотел „Сенс“).

Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

От 09:00 ч. до 12:30 ч. се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в радиус от 1000 м около зоната за сигурност с център пл. „Александър Невски“, допълват от НСО. От 16:00 ч. до 22:00 ч. се забраняват полетите на всички видове безпилотни летателни средства в зона с радиус 1300 м с център пл. „Народно събрание“.

Заради Националния празник – 3 март се въвежда ограничение на движението на прохода Шипка. За времето от 20:00 ч. на 2 март 2024 г. до 18:00 часа на 3 март 2024 г. ще бъде ограничено движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства през прохода Шипка, като те ще минават през Прохода на Републиката. Движението до връх Шипка на 3 март 2024 г., от север и от юг, ще се осъществява еднопосочно, съобщи преди дни Агенция „Пътна инфраструктура“. На националния празник еднопосочното движение ще е от 06:30 ч. до 12:30 ч. от Габрово към връх Шипка, а от 12:30 ч. до 18:00 ч. от връх Шипка обратно към Габрово.

Четете още

Избор на редактора