Възстановяват будките тип „гъба“ в столицата

До края на това лято в София ще бъдат възстановени будките тип „Гъба“, каквито има на бул. „Дондуков“ и ул. „Стара планина“ и на кръстовището  „Оборище“ и „Джовани Горини“.

Това са намеренията на район Оборище, на чиято територия са знаковите павилион в центъра на София. От някогашните многофунционални и оборотни „Гъби“ днес тази на бул. „Дондуков“ се е превърнала в лош спомен и често събира отпадъци.

Вече има готова и 3D визуализация на павилионите и се преглеждат всички стари архиви, с които разполагаме, за да може да ги възстановим във вид, който е най-близък до автентичния, казва зам.-кметът на „Оборище“ Надежда Бобчева, цитирана от БГНЕС.

Тя уточнява, че все още се обмисля бъдещата функция на „гъбите“, въпреки че за тази на „Дондуков“ и „Стара планина“ има предложение да е пункт на ЦГМ за продажба на превозни документи за градския транспорт, защото по целия „Дондуков“ няма откъде да се купят билети и карти.

Бобчева е категорична, че е важно „гъбите“ да бъдат възстановени и функциониращи, защото трябва да се запази културното наследство. Към павилионите е имало интерес още преди година от филмова продукция, да ги възстановят и ползват, но епидемията от COVID-19 е променила плановете им, пише Столица.бг.

Вече имало и дарител, който искал да остане анонимен, но и от районното кметство ще помогнат с каквото е необходимо и до края на лятото да „изправят гъбите“. По предварителни сметки ще са необходими около 20 000 лв. за реставрацията им.

Четете още

Избор на редактора