Да поЧетем на 24 май на площад Славейков

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „Славейков“ ще се проведе фестивала „Да поЧетем“. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да говорят и да опознаят литературата, книгите, площада и творците, свързани с него.

Пред Радио София Яна Стефанова, която е част от организаторите на събитието сподели, че пл. „Славейков“ е едно от най-значимите места в София, от литературна и културна гледна точка.

„Инициативата „Да поЧетем“ се казва така, защото искаме да поканим хората да почетат празника заедно и да почетат любима книга или произведение, които да ги върнат в дните, в които за първи път са записали името си на тетрадката в училище и са започнали да учат тези емблематични класики, които и до днес празнуваме. Самата инициатива цели да върне и да запази интереса на всички нас към словото, към литературата, без значение на колко години сме или с какво се занимаваме“, каза Яна Стефанова.

Тя добави, че са предвидени събития за всички възрасти.

Началото ще бъде дадено в 11.00 часа с „Часът на приказката“, с издание, посветено на Св. св. Кирил и Методий, а вокална група към ЦДГ „Брезичка“ ще изпълни любими детски песни. Накрая надпревара по четене с разбиране ще забавлява децата.

Литературната щафета ще продължи с младите поети – вицешампиони от отбора на Първа немска гимназия в ученическия шампионат „Млада метафора“ на Столичната библиотека и техния ментор – поетесата Мирела Иванова.

Посетителите ще могат да научат истории за живота и творчеството на бележитите класици, творили наоколо.

През целия ден на площада ще звучат откъси от велики български произведения. Следобедът ще продължи с разкази за площад „Славейков“ с Виктор Топалов от Бохемска София и Здравко Петров от Historical Routes Sofia. Вечерта ще завърши със съвременните разказвачи на Пощенска кутия за приказки.

Четете още

Избор на редактора