Демерджиев: Картината на Полък струва повече от 100 млн. евро

Има всички шансове България да стане собственик на откритата при операция на ГДБОП картина на Джаксън Полък, тя е автентична и струва много повече от предварително обявените 50 млн.евро, като цената й вероятно е много над 100 млн.евро. Това се разбра от интервю на вътрешния министър Иван Демерджиев по bTV.

По негови думи това е много сериозна акция и вероятно България ще получи картината на Джаксън Полък, намерена в дома на българин при международна акция. „Осъществи се сериозна акция, на основата на която страната ни ще придобие тази картина. Има шанс да я задържим, тъй като е открита на наша територия“, каза министърът. От изявленията му се подразбра, че се очаква тя да бъде конфискувана в полза на държавата , защото е била обект на престъпна дейност.

В процеса на разкриването на престъплението, се установява, че картинаа не е била декларирана при пренасянето й от Гърция в България и че това е класическа престъпна дейност на гръцки граждани чрез български граждани, като целта е била да се продаде на чужди клиенти, заяви министърът.

По думите на Демерджиев, ГДБОП изпреварва купувача и задържа картината. Акцията е продължила месеци наред.

Според министъра има данни картината да е била част от колекцията на бившия румънски лидер Николае Чаушеску, но от много години творбата е в Гърция. Демерджиев няма съмнение, че картината е оригинал на Полък.
Той уточни, че две групи български експерти са потвърдили автентичността на картината. Укривателят й в България е знаел, че е ценна, но не и колко е всъщност е истинската й цена. Българинът е искал да я запази, вместо да я предаде според договорката. На въпрос дали е открита зад гардероб, Демерджиев каза само, че е намерена в жилище и е предадена, където трябва.

Стойността на картината е много голяма, като се има предвид, че последната творба на този автор е продадена за над 100 млн.долара, заяви върешният министър. От думите му се подразбра, че откритата сега в България е много по-ценна и скъпа.

Четете още

Избор на редактора