Малкович избра актьорите за пиесата в Народния

Приключил е кастингът на режисьора Джон Малкович за избор на актьори от щатната трупа на Народния театър, които ще участват в спектакъла „Оръжията и човекът“ по пиесата на Бърнард Шоу, съобщават от театъра.

Репетициите започват през октомври 2024 г., а премиерата е през ноември.

Сценограф на спектакъла е белгийският художник Пиер-Франсоа Лимбош – автор на сценографията на над 30 европейски филма и театрални постановки. Той също е участвал в кастинга и се е срещнал с различни технически и творчески екипи в Народния театър.

„Оръжията и човекът“е пиеса в три действия, поставена за първи път през 1894 г. в театър „Авеню“, в Лондон. Чрез езика на комедията и похватите на сатирата текстът цели да осмее обществените настроения, възхваляващи войната, показвайки тяхната вътрешна противоречивост и излишна романтизация. Именно заради това си намерение авторът избира за заглавие на пиесата цитат от английския превод на началото на античната епическа поема „Енеида“ на Вергилий.

Първоначално персонажите в пиесата нямат лични имена, но в стремежа си към реалистично звучене Бърнард Шоу достига до идеята да постави описаните взаимоотношения и събития в контекста на наскоро приключилата на Балканите Сръбско-българска война. Така в място на действието се превръща домът на офицер Петков в малко градче край Драгоман в България след края на битката при Сливница през 1885 г.

Малкович поставя пиесата на Шоу за втори път в кариерата си. През 1985 г. той режисира „Оръжията и човекът“ в театър Circle in the Square, в Ню Йорк. В постановката участват актьорите Кевин Клайн (по-късно заменен от самия Малкович), Глен Хедли и Раул Хулия. Представлението е играно над 100 пъти, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора