Плащанията на държавата към фирми излизат на показ

Данни за всяко плащане на държавата над 5 000 лв. (с изключение на заплати и осигуровки) от тази седмица са качени на портала за отворени данни (https://data.egov.bg/), съобщи министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов пред БТВ. Порталът съдържа 900 MB файл с данни, разпределени по сектори с индивидуалните транзакции от системата за бюджетни разплащания (СЕБРА) от 2006 г. досега.

Оттук нататък всяко плащане ще трябва да се появява на портала за отворени данни най-късно месец, след като е направено. Новият портал е във връзка с решение на правителството в оставка отпреди няколко седмица за предприемане на мерки за прозрачност на държавата. „От портала може да се види на кого е плащала държавата най-много в даден сектор, и кои фирми, при коя власт започват да получават повече пари“, коментира Божанов.

Любопитен е ръстът на плащания към някои строителни фирми в последния мандат на ГЕРБ, където се вижда разминаване на плащанията от обявеното по обществени поръчки. Порталът осветлява и плащанията към медиите, от което може да си обясним защо една или друга медия е благосклонна към властта“, коментира още министърът.

„Длъжни сме да осветим работата на държавата, защото тя трябва да работи за хората”, написа по-късно в профила си във Фейсбук министър Божанов. Освен решението на кабинета, тази седмица публикуваме и наредба, която устойчиво да уреди това задължение на изпълнителната власт“, пише още той.

Божанов припомня още, че досега данните от СЕБРА са били публични само в обобщен вид – кои институции колко плащат всеки ден, но не и на кого колко точно.

„Прозрачността е силна антикорупционна мярка. Похватите за заобикаляне на публикуването вече няма да работят. Това качва и политическата цена на корупцията – вече вместо да има просто едни обвинения, ще се виждат числа и графики. Докато имаме прокуратура, която не повдига обвинения за корупция, то поне да бъде плащана политическата цена за такива действия“, се казва още в поста на министъра.

Четете още

Избор на редактора