Започва вторият мандат на Георгиева начело на МВФ

От днес започва вторият 5-годишен мандат на Кристалина Георгиева като управляващ директор на Международния валутен фонд.
През 2019-та година Георгиева получи подкрепа във втория кръг на гласуването за избор на европейски кандидат за поста на ръководител на най-големия световен кредитор, като събра повече гласове от нидерландеца Йерун Дейселблум. За втория мандат обаче, Кристалина Георгиева нямаше конкуренция

Първият ѝ мандат ще бъде запомнен с огромния брой кризи, които сполетяха света – още в края на 2019-та година Covid-19 се очерта като проблем, но в началото на 2020-та се стигна до невиждан локдаун в световен мащаб, който имаше огромни последици върху световната икономика. Последва сериозен ръст на инфлацията, а когато икономиката започна да се съвзема, Русия нахлу в Украйна и постави началото на първата война в Европа след Втората световна.

Светът бе разтърсен и от трагичния конфликт в Ивицата Газа, който се разраства. И още – проблемните веригите на доставки, високата задлъжнялост, бедността, климатичните промени и изкуственият интелект са само част от предизвикателствата, с които се сблъсква световната икономика.

А в какво състояние е тя?

„В много страни ще видим понижаване на лихвите, което разбира се е добре за икономиката и е добре за растежа“, прогнозира през март Георгиева, като очакванията й се сбъднаха при монетарната политика на редица централни банки, включително Европейската централна банка и Федералния резерв в Съединените щати. /БНР

Четете още

Избор на редактора