За първи път Македония ще има премиер албанец

На извънредно заседание днес парламентът на Република Северна Македония ще гласува техническото правителство, което трябва да организира изборите  в страната през пролетта.

Преходното правителство е резултат от договора от Пържино, който сложи край на политическата криза в Северна Македония през 2015 г. и в неговия състав, на предварително посочени позиции, влизат представители и на опозицията. Номинираният за технически премиер досегашен председател на парламента Талат Джафери внесе вчера предложението си за състава на правителството, който беше ясен от предварителните номинации, които политическите партии направиха.

В кабинета на Джафери има две нови имена на министри, тези от редиците на ВМРО-ДПМНЕ, няколко допълнителни заместник министри, както и ротация на поста първи вицепремиер. Тази функция до този момент изпълнява Артан Груби от ДСИ, който ще запазва позицията си на министър на политическата система и връзките между общностите, а в правителството на Джафери първи вицепремиер ще бъде Боян Маричич, чиито ангажимент остават европейските въпроси. Целта на тази промяна е запазване на баланса на позициите на албанските представители в правителството, след като за първи път премиер на страната става албанец.

От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в правителството влизат Панче Тошковски, който ще оглави МВР на мястото на Оливер Спасовски и Гьоко Велковски, който ще ръководи Министерството на труда и социалната политика, вместо Йована Тренчевска, която остава във ведомството, но като допълнителен зам.-министър. Останалите министри от предишния кабинет на Димитър Ковачевски запазват позициите си, както и двамата вицепремиери – Фатмир Битичи по икономическите въпроси и Славица Гърковска – за добро управление.

При заместник-министрите и допълнителните заместник-министри, позиция, която присъства според договора от Пържино за такова преходно правителсто, има няколко нови имена и една ротация. По предложение на опозицията Елена Петрова ще стане допълнителен заместник-министър на финансите, Стефан Андоновски – на информационното общество и администрацията, а Цветан Трипуновски – на земеделието. От СДСМ Митко Боймачалиев, началник на кабинета на Олевир Спасовски става допълнителен зам.-министър в МВР, Виктория Аврамовска-Мадич в Министерството на правосъдието, Мая Манолева в Министерството на здравеопазването, Александър Байдески в Министерството на информационното общество и администрацията, Филип Николовски в Министерството на финансите и Мики Кръстев в Министерството на местното самоуправление.

Талат Джафери е представил и програмата за работа на техническото правителство, като основен приоритет е организирането и произвеждането на свободни, честни и демократични президентски и парламентарни избори. Първият тур на президентските избори в страната ще се произведе на 24 април, а вторият тур, както и редовните парламентарни избори, ще се произведат на 8 май.

До полунощ днес е последният възможен срок за гласуване на правителството, като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ остава на позицията си, че ще присъства в пленарната зала, но няма да го подкрепи, заради премиера – Талат Джафери. Гласовете на управляващото мнозинство, обаче са достатъчни правителството да бъде гласувано.

Това ще бъде е третото техническо правителство в историята на Северна Македония, след това на Емил Димитриев през 2016 г. и на Оливер Спасовски през 2020 г. Според закона то трябва да управлява страната 100 дни. Предишните две правителства обаче надхвърлиха този срок.

Четете още

Избор на редактора