Здравният министър забрани износа на инсулин

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се забранява износът на инсулинови медикаменти, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Заповедта влиза в сила от днес, 2 ноември, и ще важи до 31 декември 2023 г. В нея, освен инсулини и аналози, със забрана за износ са и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст.

С оглед на зачестилите сигнали за липса на медикаментите в аптечната мрежа, Министерството на здравеопазването изиска справка от „Информационно обслужване“ АД за предписаните и отпуснати лекарствени продукти с електронна рецепта.

Данните са изключително тревожни, като показват чувствително изоставане в броя на отпуснатите лекарствени продукти, спрямо предписаните. За някои от тях изпълнението е 0%, 24% и 42%. Средният процент на изпълнение на електронните предписания е 59%, посочват от Министерството на здравеопазването.

Целта на заповедта е да бъдат обезпечени нуждите на българските пациенти и да бъдат преодолени липсата или недостигът на жизненоважни лекарствени продукти. Срокът за действие на забраната, както и конкретните лекарствени продукти, са определени при стриктно спазване на принципа за пропорционалност, с цел опазване здравето на населението и при съблюдаване на забраната за произволна дискриминация или покрито ограничение на търговията между държавите членки на Европейския съюз, добавят от министерството.

В допълнение и във връзка с множеството запитвания, касаещи е-рецепта, ще се организира обща среща между Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, както и други заинтересовани организации. Целта на срещата ще бъде в рамките на един конструктивен диалог да се потърсят механизми за преодоляване на различията на страните, засегнати в процеса и търсенето на консенсус в полза на пациента.

Вчера проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, поиска в  писмо до министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков спешно да предприеме действия и да забрани износа на животоспасяващи лекарства, включително и инсулин. В комисията по здравеопазване е постъпило писмо от инсулинозависими пациенти, в което се посочва, че в аптечната мрежа липсват два вида инсулин.

Четете още

Избор на редактора