Златен лъв за „Рана“ на Захари Карабашлиев

Писателят Захари Карабашлиев е големият победител в тазгодишното издание на наградата „Златен лъв“.

Неговият роман „Рана“, който излезе само преди няколко седмици по книжарниците, бе отличен в категория „Най-добър издателски проект с най-голяма обществена значимост“ в конкурса на асоциация „Българска книга“.

Церемонията по награждаването се състоя по време на официалното откриване на юбилейното 50-то издание на Международния софийски панаир на книгата и в първия ден от Софийски международен литературен фестивал.

Отличието е присъдено от журналистическо жури за книга, която разглежда важни за обществото проблеми и е предизвикала широк обществен и медиен интерес.

Романът „Рана“ е базиран на историческа литература, военни документи, лични дневници и кореспонденция, свързани с Първата световна война, двете Балкански войни и съпътстващите ги трагични събития – Илинденско-Преображенските въстания, ВМОРО и революционното движение в Тракия и Македония.

Романът „Рана“ е определен от журито като „неочакван и красив разказ за смелостта, състраданието и любовта, които спасяват човешката душа и в най-мрачните мигове“.

Четете още

Избор на редактора