„Времеубежище“ се изучава в Нюйоркския университет

Романът „Времеубеубежище“ на писателя Георги Господинов се изучава в Нюйоркския университет, съобщи във Фейсбук Генералното ни консулство в Ню Йорк.

Книгата се разглежда в курса „Романът днес“.

През май тази година романът в превод на Анджела Родел спечели награда „Букър“. Така Георги Господинов и „Времеубежище“ станаха първият български автор и книга, отличени с престижната литературна награда.

Наградата „Букър“ е едно от най-важните събития в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 г. за роман, написан на английски език. От 2005 г. се дава и Международна награда „Букър“, за която могат да се състезават автори от цял свят.

Литературният шедьовър бе представен от автора си в Нюйоркската обществена библиотека и в Колумбийския университет.

Лекциите води доц. Маргарет Бо Бърнс, която е специализирала в английската, американската и европейската литература от 20-21 век, съвременна световна литература, къс разказ и роман от деветнадесети век. Тя има награда за високи постижения в преподаването от Нюйоркския университет, се посочва в сайта на висшето учебно заведение.

В самия курс се изследват нови произведения на съвременни писатели, включително изгряващи романисти, носители на награди и утвърдени фаворити.

Четете още

Избор на редактора