Кой е Кралят на хрупкавата багета в Париж

Пекарят Ксавие Нетри беше избран за Крал на хрупкавата багета в Париж, съобщи АП. Ежегодното, 31-во подред състезание, коронова хляба на Нетри сред 127 конкуренти.

В състезанието се оценяват следните качества: вкус, външен вид, текстура, въздушност, печене.

Членове на журито на състезанието за багети влизат заместник-кметът на Париж, представители на индустрията, журналисти, както и шестима парижани, избирани на случаен принцип.

Ксавие Нетри работи е пекарната „Утопия“ (Utopie). Титлата му носи и награда в размер на 4 хил. евро, уточнява БТА.

Освен това Нетри ще бъде един от доставчиците на хляб за Елисейския дворец в рамките на една година.

Неизядените багети от състезанието в Париж се даряват на благотворителна организация, ангажирана с хранене на бездомници.

Нетри е пекар от 25 години. По думите му тайната на успеха е в кваса и хубавото, дълго втасване на тестото. Хлябът се пече внимателно, „с любов, разбира се“, казва майсторът.

Четете още

Избор на редактора