Има нови хапчета Ozempic. Ще сменят ли инжекциите

Нови лекарства за отслабване като Ozempic и Wegovy коренно промениха живота на много хора по света, които трябва да спазват диета.

И тази революция в загубата на тегло е на път да вземе нов драматичен обрат сега, когато производителите на лекарства са разработили семаглутид под формата на хапчета, активната съставка в тези лекарства, съобщава nypost.com.

Понастоящем семаглутид трябва да се инжектира на седмична база – неудобен процес, който отблъсква някои потенциални пациенти.

Едно хапче, поглъщано веднъж на ден, може да реши този проблем.

„Това наистина променя играта“, каза д-р Робърт Габей, главен учен на Американската диабетна асоциация, пред NBC News .

„Хубавото на хапчетата е, че почти всеки е свикнал да ги приема за нещо, дори и да е просто витамин. Не е тудна работа“, каза Габей.

Две клинични изпитвания, представени на срещата на ADA Scientific Sessions през 2023 г. в Сан Диего, показват обещаващи резултати.

Novo Nordisk – производителят на Ozempic – установи, че дневна доза от 25 или 50 милиграма семаглутид е ефективна за намаляване на нивата на кръвната захар (гликиран хемоглобин или HbA1c).

Участниците в изпитването също са загубили средно 15% от телесното си тегло след 68 седмици, според проучването, публикувано в медицинското списание Lancet .

Хапчето обаче не е перфектно: около 80% от потребителите съобщават за стомашно-чревни проблеми, които са леки до умерени, а около 6% от потребителите се отказват от изпитването поради тези странични ефекти.

Производителят на лекарства Lilly също представи резултати от изпитвания за орално лекарство за отслабване на конференцията на ADA. Хората, приемащи тяхното лекарство, наречено orforglipron, са загубили до 14,7% от телесното си тегло след 36 седмици.

Заедно тези два напредъка могат да отбележат повратна точка в борбата срещу затлъстяването и увеличаването на случаите на диабет тип 2 .

Лесните за приемане хапчета също могат да се превърнат в хитови лекарства за компании като Lilly и Novo Nordisk.

„Някои хора са просто фобични към игли“, каза анализаторът на BMO Capital Markets Евън Дейвид Сейджърман пред Wall Street Journal .

Seigerman изчислява, че новите форми на хапчета на тези лекарства за отслабване скоро могат да достигнат 100 милиарда долара годишни глобални продажби – въпреки че са одобрени само за хора с диабет тип 2.

Въпреки това, лекарите предписват инжекционни препарати не по предназначение за загуба на тегло , с потребители – включително знаменитости като  Илон Мъск ; Шарън Озбърн ; Лорън Манзо , дъщеря на звездата от „Истински съпруги от Ню Джърси“ Каролайн; и бившата „домакиня“ Долорес Катания – отчитайки зашеметяващи резултати.

Четете още

Избор на редактора