Иде епидемия от коклюш!

„Броят на заразените с коклюш расте с всеки изминал ден. Възможно е да се стигне до национална епидемия“. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Магарешка кашлица тръшка наред ученици в страна. В София над 10 училища съобщиха за заразени паралелки. От началото на годината са регистрирани над 200 случая на заболели от коклюш, като през 2023 година са били едва 4.

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия, каза Кунчев. Той участва в семинар, посветен на ваксините, в рамките на отбелязването на Европейската имунизационна седмица. По думите му заболеваемостта от коклюш в страната продължава да нараства.

Целта на обявяването на епидемията е, за да може да се издаде и заповед на министъра, чрез която да започне ваксинирането на новородените по-рано, а не както досега – след навършване на двумесечна възраст. По този начин ваксинирането на бебетата ще може да се извършва и на възраст месец и половина, каза още той.

По-рано днес пред парламентарната комисия по здравеопазването служебният министър д-р Галя Кондева съобщи, че в склада на Министерството на здравеопазване (МЗ) има достатъчно ваксини срещу коклюш за деца на възраст от два месеца до две години, които са най-уязвими от заболяването. Обявяването на епидемия от коклюш е отделно за всяка област на страната – 60-70 % от заболелите са в София, като засега няма основания за обявяването на епидемия, коментира Кондева.

Четете още

Избор на редактора