Временни мерки срещу коклюш от утре

От утре до 31 юли 2024 г. се въвеждат временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева. Заповедта е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването.

Мерките предвиждат регионалните здравни инспекции да организират на регионално ниво извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително.

Имунизацията на бременните срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание. Ваксинирането ще се извършва в имунизационните кабинети на регионалните здравни инспекции и/или в създадени за целта имунизационни кабинети в определени от тях лечебни заведения.

Регионалните здравни инспекции всеки понеделник ще изпращат в Министерството на здравеопазването информация за броя на извършените имунизации на бременни. Здравните инспекции, на които е съобщен случай на коклюш, ще извършват епидемиологично проучване и ще предписват необходимите противоепидемични мерки по отношение на болния, контактните му лица и външната среда.

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш, заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Четете още

Избор на редактора